Chtěl bych Vám vyprávět příběh o naší rodině. Příběh o pěstování vinné révy, výrobě vína a vztahu ke krajině z níž pocházíme. 

Vinařské řemeslo přechází v naší rodině z generace na generaci. Je založeno na kvalitní surovině, pečlivé výrobě a vstřícnosti k lidem. Vína produkujeme v menších šaržích s individuální kontrolou každé lahve. Věříme, že právě takovým přístupem získávají naše vína svou kvalitu a spolu s ní i kus přidané hodnoty.

Milan Rylka
Milan Rylka

Zabýváme se výrobou vín kategorie Moravské zemské víno. Dále všechna červená vína vyrábíme technologií karbonické macerace, tzn. pomocí kvašení celých, neporušených modrých hroznů v atmosféře oxidu uhličitého. Vína jsou díky tomu plnější v chuti i barvě a dají se připodobnit k produkci daleko jižnější.

MgA. Marian Rylka
MgA. Marian Rylka

    KARBONICKÁ MACERACE

Metoda spočívá v přeměně látek z nepoškozené bobule hroznu v prostředí oxidu uhličitého (bez přístupu kyslíku). Do nerezové nádrže naplněné CO 2 se vloží nepoškozené hrozny. V bobulích se vytvoří asi 2% alkoholu, rychle se rozkládá kyselina jablečná.

První etapa trvá 4 až 6 dní. Proto se pro karbonickou maceraci sklízejí hrozny co nejteplejší, v poledních hodinách. Lisované víno má jen 2% alkoholu a musí v něm ještě proběhnout běžné kvašení. Po několika týdnech macerace se rmut vylisuje a odkalené víno se vyškolí v barrique sudech. Vína vynikají silným extraktem a jsou určena ke gastronomickému zážitku.